Julkisivukorjausta ja lisälämmöneristystä Turun Jyrkkälässä:

”Tärkeintä oli tietenkin lämmöneristyksen selvä parantaminen”

Jyrkkälä

Noin viiden kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitsevassa Jyrkkälässä kohoaa 17 kerrostaloa. Ne kaikki kokivat vuosina 2014–2018 mittavan saneerauksen, jonka konkreettisista hyödyistä alueen asukkaat saavat nauttia vielä näin vuosienkin jälkeen. Lisälämmöneristeeksi valikoitui oikeutetusti Jackonin EPS-seinäeriste.

Julkisivuremontti Jyrkkälässä Tietäähän sen – jos kerrostalo on rakennettu vuosina 1968–1974, alkaahan se jo näkyä. Vuonna 2018 päättyneen laajan allianssikorjaushankkeen yhteydessä Jyrkkälässä sijaitsevien kerrostalojen julkisivut ikkunoineen uusittiin täysin. Seinärakenteet saivat suojakseen pääosin Jackonin EPS-eristeillä ja ohutrappauksella tehdyn hyvän, peittävän kerroksen. Se estää betonielementtien ulkopinnan rapautumista ja karbonatisoitumista.

– Muitakin etuja oli. Hankalista elementtisaumoista päästiin kätevästi eroon uuden saumattoman julkisivupinnan ansiosta. Elementtien saumat jäivät siististi eristeiden alle, jolloin seinäpinnan ilmatiiveys tuli paremmaksi, kertoo DI Tapio Kilpeläinen Jackonilta. Hän antoi urakassa teknistä neuvontaa lisälämmöneristykseen liittyen ja osallistui rakennuslupakäsittelyihin eri vaiheissa.

– Tärkeintä oli kuitenkin lämmöneristyksen ja energiatehokkuuden selvä parantaminen, hän korostaa.

Lisää asumisviihtyisyyttä, vähemmän käyttökustannuksia

Nyt Jyrkkälän kerrostalot näyttävät uudenkarheilta. Rakennusten elinkaari on pidentynyt, kiinteistöjen käyttökustannukset alentuneet paremman lämmöneristyksen ansiosta ja asumisviihtyisyys kasvanut. Kahden talon seinään asennettu aurinkopaneeliseinä tuottaa uusiutuvaa energiaa luonnosta ja viehättävät piha- ja ulkoilualueet kutsuvat viettämään vapaa-aikaa. Ehkäpä juuri näiden edellä mainittujen tekijöiden ansiosta Jyrkkälä oli juuri ehdolla Pohjoismaiden parhaimmaksi lähiöksi! Vaikka tällä kertaa voittoa ei yleishyödyllisten ja voittoa tavoittelemattomien asuntoyhtiöiden pohjoismaisen kattojärjestön NBO:n vuosittain järjestämässä kilpailussa tullutkaan, Jyrkkälä on kohottanut imagoaan merkittävästi lähivuosien aikana.

Tyylikkäät, energiatehokkaat ja kestävät julkisivut

Kilpeläinen kuvailee, että kerrostalojen nykyinen, raikas yleisilme sekä rakennusten menneille vuosikymmenille tyypillinen väljä sijoittelu tekevät Jyrkkälästä silminnähden viihtyisän asuinalueen. Hän pitää tärkeänä, että Jyrkkälän hanke nostetaan laajaan tietoisuuteen – ja aivan erityisesti Pohjoismaiden lähiökorjauksista päättäville tahoille.

– Koko Jyrkkälän yleisilme on nyt todella hyvä ja moderni. EPS-ohutrappauksella saadaan tyylikkäitä, energiatehokkaita ja kestäviä julkisivuja. Siitä on runsaasti hyviä kokemuksia ympäri maailman, sillä etenkin Keski-Euroopassa on toteutettu paljon hienoja lähiöitä tällä menetelmällä, Kilpeläinen toteaa.

Jyrkkälän kerrostaloihin lisälämmöneristeeksi valittiin Jackonin EPS-seinäeriste (silloinen ThermiSol). Tyypillinen eristepaksuus oli 100 mm. Sokkeleihin ja perustusten ympärille asennettiin jonkin verran routaeristettä, lisäksi mineraalivillaa käytettiin paikoitellen. Rappausmateriaalit tulivat STO:lta.

– Seinäeristeillä on iso merkitys. Suosittelenkin vanhojen talojen ulkopintaan 100 mm paksuja harmaita Platina Rappari -eristeitä, sillä niillä voidaan saavuttaa noin 20 % tehokkaampi lisäeristys samalla paksuudella oleviin valkoisiin seinäeristeisiin verrattuna.

Julkisivuremontti ajankohtainen kaikille yli 50-vuotiaille taloille

Julkisivuremontti Jyrkkälässä Vastaava EPS-ohutrappausmenetelmä soveltuu tyypillisesti miltei kaikkien yli 50-vuotiaiden betonielementein tehtyjen kerrostalojen seiniin. Julkisivuremontti lisää talon käyttöikää, parantaa energiatehokkuutta ja nostaa rakennuksen arvoa. Julkisivuremontin yhteydessä on järkevää parantaa myös ulkoseinien lämmöneristystä, sillä tyypillisesti jo pelkkä maalaus ja seinärakenteen kunnostus maksaa lähes yhtä paljon kuin hyvä lisäeristysjärjestelmä. Ja mikä parasta, lisäeristys maksaa itsensä takaisin nopeasti: joissain tapauksissa jopa parissa vuodessa.

Vanhasta seinärakenteesta uudenveroinen

Jo viimeistään näinä aikoina jokainen ymmärtää energiasäästön ja -tehokkuuden merkityksen. 

– Suhteellisen ohut EPS-lisälämmöneristys nostaa vanhan seinärakenteen eristävyyden nykymääräysten tasolle, jolloin U-arvoksi saadaan noin 0,17. Jyrkkälän kerrostaloissa ja muissa vastaavissa noin 50-vuotiaissa tyypillisissä seinissä parannus eristyskyvyssä ja U-arvossa on merkittävä. Vanhasta seinärakenteesta saadaan uudenveroinen harmaalla, Platina Rappari 100 mm -eristeellä, Kilpeläinen laskee

Vanhojen seinien K- ja U-arvot

Vanhojen seinien K- ja U-arvot

Kiinnostuitko tai olisiko vastaava hanke ajankohtainen myös omalla työmaallasi? Kysy lisää – Pohjoismaiden johtava eristevalmistaja on valmiina astumaan palvelukseen!

Ajankohtaista

Lue, mitä kiinnostavaa alalla tapahtuu

Muista tutustua myös ajankohtaisiin artikkeleihimme. Niistä näet, mitä merkittävää alalla tapahtuu. Saat tietoa rakentamisen ammattilaisia kiinnostavista asioista: muun muassa viimeisimmistä tuoteinnovaatioista, BEWI Finlandin nimityksistä sekä konkreettisista teoista ympäristön eteen.

Katso viimeisimmät artikkelit
Lue, mitä kiinnostavaa alalla tapahtuu

Tilaa uutiskirjeemme ja tiedät, mitä merkittävää alalla tapahtuu!

Klikkaa, mistä olet kiinnostunut ja jätä yhteydenottopyyntö

Eristeet

Eristeet

Elementit

Elementit

Märkätilalevyt

Märkätilalevyt

Rakentamisen järjestelmät

Rakentamisen järjestelmät

Pakkaukset & komponentit

Pakkaukset & komponentit

Joku muu

Joku muu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.