Hyvä eristys on tehokas tapa säästää energiaa.
Ryömintätilaisella alapohjalla tarkoitetaan rakennetta, jonka alla on tuulettuva ilmatila. Ryömintätilainen alapohja tulee kyseeseen mm. silloin, kun maapohja on heikosti kantavaa ja perustukset vaativat paalutuksen. Ryömintätilainen eli tuulettuva alapohja on routasuojaukseltaan ja rakenteiltaan maanvastaista alapohjaa monimutkaisempi suunnitella ja toteuttaa.
Ryömintätilaan tulee järjestää toimiva tuuletus, joka puolestaan vaikuttaa lämmöneristyksiin. Tuuletus järjestetään yleensä niin, että perusmuuriin tehdään riittävä määrä tuuletusaukkoja. Ulkoa tuuletettu ryömintätila on talvella kylmä, jolloin eristystä pitää olla riittävästi sekä huonetiloihin rajoittuvassa lattiarakenteessa että perustusten routasuojauksena.
Rakennuksen alle voidaan tehdä myös lämmin tuuletettu ryömintätila, jolloin routaeristys noudattaa maanvastaisen lämpimän rakenteen periaatteita. Lämmintä ryömintätilaa tehtäessä perusmuurin eli sokkelin pitää olla hyvin lämpöeristetty. Alapohjaan tulevat lämmöneristykset tulee suunnitella yhdessä ryömintätilaan tarkoitetun tuuletusilmanvaihdon kanssa.
Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi ryömintätilaan ei saa jättää orgaanisia aineita, kuten rakennusjätteitä eikä maapohjaan saa sijoittaa muovikalvoa. Lämpö- ja kosteusteknisesti on hyvä asentaa maata vasten esimerkiksi 50 mm:n EPS-eristys koko ryömintätilan alueelle.
Ryömintätilaisen perustuksen routasuojauksessa noudatetaan samoja perusperiaatteita kuin maanvastaisessa alapohjassa. Routaeristyksellä suojataan perustusta pakkasen aiheuttamilta routimisvaurioilta. Perustamissyvyys määräytyy anturan alapinnan korkeusaseman mukaan.
Jos ryömintätilassa oletetaan lämpötilan laskevan pidemmäksi aikaa -0 °C:n alapuolelle, routasuojaus tulee asentaa perusmuurin molemmin puolin, siis myös sisäpuolelle. Routaeristyksen paksuus on tällöin suurempi kuin maanvastaisessa perustuksessa.