Eristä oikein:
opas turvalliseen ja selkeään etenemiseen rakennushankkeessa

Eristä oikein: 
opas turvalliseen ja selkeään etenemiseen rakennushankkeessa Eristä oikein: 
opas turvalliseen ja selkeään etenemiseen rakennushankkeessa Eristä oikein: 
opas turvalliseen ja selkeään etenemiseen rakennushankkeessa

Tuulettuvan alapohjan routasuojaus

Hyvä eristys on tehokas tapa säästää energiaa.

Ryömintätilainen perustus ja alapohja

Ryömintätilaisella alapohjalla tarkoitetaan rakennetta, jonka alla on tuulettuva ilmatila. Ryömintätilainen alapohja tulee kyseeseen mm. silloin, kun maapohja on heikosti kantavaa ja perustukset vaativat paalutuksen. Ryömintätilainen eli tuulettuva alapohja on routasuojaukseltaan ja rakenteiltaan maanvastaista alapohjaa monimutkaisempi suunnitella ja toteuttaa.

Ryömintätilaan tulee järjestää toimiva tuuletus, joka puolestaan vaikuttaa lämmöneristyksiin. Tuuletus järjestetään yleensä niin, että perusmuuriin tehdään riittävä määrä tuuletusaukkoja. Ulkoa tuuletettu ryömintätila on talvella kylmä, jolloin eristystä pitää olla riittävästi sekä huonetiloihin rajoittuvassa lattiarakenteessa että perustusten routasuojauksena.

Rakennuksen alle voidaan tehdä myös lämmin tuuletettu ryömintätila, jolloin routaeristys noudattaa maanvastaisen lämpimän rakenteen periaatteita. Lämmintä ryömintätilaa tehtäessä perusmuurin eli sokkelin pitää olla hyvin lämpöeristetty. Alapohjaan tulevat lämmöneristykset tulee suunnitella yhdessä ryömintätilaan tarkoitetun tuuletusilmanvaihdon kanssa.

Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi ryömintätilaan ei saa jättää orgaanisia aineita, kuten rakennusjätteitä eikä maapohjaan saa sijoittaa muovikalvoa. Lämpö- ja kosteusteknisesti on hyvä asentaa maata vasten esimerkiksi 50 mm:n EPS-eristys koko ryömintätilan alueelle.

Ryömintätilaisen perustuksen routasuojaus

Ryömintätilaisen perustuksen routasuojauksessa noudatetaan samoja perusperiaatteita kuin maanvastaisessa alapohjassa. Routaeristyksellä suojataan perustusta pakkasen aiheuttamilta routimisvaurioilta. Perustamissyvyys määräytyy anturan alapinnan korkeusaseman mukaan.

Jos ryömintätilassa oletetaan lämpötilan laskevan pidemmäksi aikaa -0 °C:n alapuolelle, routasuojaus tulee asentaa perusmuurin molemmin puolin, siis myös sisäpuolelle. Routaeristyksen paksuus on tällöin suurempi kuin maanvastaisessa perustuksessa.

Rymintätilainen perustus Tee näin

  1. Rakennuksen pohjan pitää olla pysyvästi kuivatettu ja riittävän hyvin salaojitettu.
  2. Routaeristeet asennetaan tiivistetyn ja tasatun sorakerroksen päälle.
  3. Routasuojaus tehdään BEWI EPS 120 Routa -eristeillä.
  4. Routaeristelevyt kallistetaan rakennuksesta poispäin.
  5. Ulkoilmaan rajoittuvat tuuletusaukot toteutetaan siten, ettei esim. sade- tai sulamisvesiä pääse kulkeutumaan ryömintätilaan.
  6. Muista myös perusmuurin sisäpuolinen pystyeristys, sillä sokkelirakenne kaipaa vähintään 50–100 mm vahvuisen lisäeristeen. Eristeeksi soveltuu BEWI EPS 100 Lattia ja BEWI EPS 120 Routa.

Tilaa uutiskirjeemme ja tiedät, mitä merkittävää alalla tapahtuu!

Klikkaa, mistä olet kiinnostunut ja jätä yhteydenottopyyntö

Eristeet

Eristeet

Elementit

Elementit

Märkätilalevyt

Märkätilalevyt

Rakentamisen järjestelmät

Rakentamisen järjestelmät

Pakkaukset & komponentit

Pakkaukset & komponentit

Joku muu

Joku muu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.