Eristä oikein:
opas turvalliseen ja selkeään etenemiseen rakennushankkeessa

Eristä oikein: 
opas turvalliseen ja selkeään etenemiseen rakennushankkeessa Eristä oikein: 
opas turvalliseen ja selkeään etenemiseen rakennushankkeessa Eristä oikein: 
opas turvalliseen ja selkeään etenemiseen rakennushankkeessa

Maanvastainen lattia

Maanvarainen EPS tai Platina -eristetty lattia on yleisin, edullisin ja tutkitusti toimiva alapohjarakenne. Oikein tehtynä se on hyvä pohja kaikille pintalattiavaihtoehdoille. Sen päälle voi asentaa yhtä hyvin lauta- tai parkettilattian, muovimaton tai klinkkerin.

Huolellinen eristyslevyjen asennus on lämpö- ja kosteusteknisesti tärkeää, sillä tiiviisti toisiaan vasten asennetut EPS- tai Platina-eristeet estävät mahdollisen kapillaarisen veden nousemisen betonilaattaan ja siitä edelleen lattiapinnoitteisiin.

Riittävällä lämmöneristyksellä saadaan energiahäviöt kuriin ja asumisviihtyvyys paranee, koska lattiasta poistuu kylmyys ja vetoisuus. Eristepaksuuden lisääminen vaikuttaa rakennuskustannuksiin vain nimellisesti, mutta tuo ajan myötä huomattavia säästöjä lämmityskulujen alenemisen muodossa.

Lattialämmitys soveltuu hyvin maanvastaiseen EPS- tai Platinaeristettyyn alapohjaan.

Eristä oikein, lattialämmitys Tee näin

  1. Maanvastainen alapohja tehdään tiivistetyn ja tasatun sorakerroksen päälle, jonka tulee olla pysyvästi kuivatettu. Sorakerroksen paksuus on vähintään 200 mm.
  2. Jos alla oleva perusmaa on savea tai silttiä, tulee perusmaan ja sorakerroksen väliin asentaa suodatinkangas tai vastaava. Soratäyttöön tulee käyttää karkeaa soraa, jossa ei ole kapillaarisen vedennousun vaaraa.
  3. BEWI Platina Lattia tai EPS 100 Lattia-eristelevyt asennetaan tasaisen sorakerroksen päälle normaalisti kahtena kerroksena saumakohdat limittäen koko laatan alueelle. Levyt asennetaan huolellisesti ja tiiviisti toisiaan vasten.
  4. Eristepaksuuden minimi on nykyisin 150 mm, mutta erityisesti lattialämmityksen yhteydessä suositaan nykyään 250-300 mm paksua EPS-eristystä.
  5. BEWI Platina Lattia tai EPS 100 Lattia ovat oikeat eristelaadut tavanomaisiin pientalorakenteisiin.
  6. Lattialaatan reuna-alueilla (sokkelin sisäreunoille) suositellaan 5 cm paksumpaa eristekerrosta kuin lattian keskialueelle. Reunalla paksumpi eristys tulee olla noin 1 metrin levyisellä alueella. Alapohjaeristys voidaan asentaa myös tasapaksuna kerroksena koko laatan alueelle, jos käytettävä eristepaksuus on riittävä.
  7. Alapohjan, sokkelin ja ulkoseinän eristykset liitetään saumattomasti yhteen, jotta kaikista liittymistä saadaan hyvin lämpöä eristäviä ja vältytään kylmäsiltojen muodostumiselta.
  8. Muovikalvoa ei ole tarve asentaa levyjen alle tai päälle, koska Platina ja EPS-levyt itsessään ovat tiiviitä ja riittävän hyvin sekä kosteutta että vettä kestäviä.
  9. Betoninen lattiarakenne valetaan eristeiden päälle. Valusuojana on hyvä käyttää esim. suodatinkangasta, jolla estetään betonimassan tunkeutuminen eristelevyjen saumoihin.

Muista tämä

Kun lattiarakenteeseen valitaan paksut ja hyvät BEWI Lattia-eristeet, niin vastaavasti myös BEWI EPS Routa -eristeiden tulee olla samassa suhteessa riittävän tehokkaat. Näin varmistetaan, ettei routasuojaus jää alimitoitetuksi.

Perustus siirtää talon rakenteista aiheutuvat kuormitukset maapohjaan. Perustus ei saa routia eli perustuksen alla oleva maapohja ei saa jäätyä. Maapohjan pitää siis aina pysyä riitävän lämpimänä (> 0 C°) koko rakennuksen perustuksen alla.

Tilaa uutiskirjeemme ja tiedät, mitä merkittävää alalla tapahtuu!

Klikkaa, mistä olet kiinnostunut ja jätä yhteydenottopyyntö

Eristeet

Eristeet

Elementit

Elementit

Märkätilalevyt

Märkätilalevyt

Rakentamisen järjestelmät

Rakentamisen järjestelmät

Pakkaukset & komponentit

Pakkaukset & komponentit

Joku muu

Joku muu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.